Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen bir proje ile ortaya çıkan evde sağlık hizmetleri, tüm Türkiye geneline yayılmış ve sağlık alanında en çok dikkat çeken toplumsal projelerden birisidir. Evde sağlık hizmeti vatandaşların hizmete evlerinden ulaşma imkanı sağlamaktadır.
Evde Sağlık Hizmeti Ne Zaman Başladı?
2010 yılı itibariyle hizmete giren bu servisle vatandaşların ve özellikle dezavantajlı grupların sağlık hizmetine kolay bir şekilde ulaşması amaçlanmaktadır. Sağlık hizmeti alan bireylerin tespit edilmesi ya da talepler üzerine bu hizmeti almasına izin verilmesi halinde evde sağlık hizmeti programına dahil edilmekte ve belirli programlar ile kişinin sağlık durumuna göre hizmetler verilmektedir.
Evde Sağlık Hizmeti Neleri Kapsar?
Mevcut hizmetlerde muayene dışında tahlil, bakım ve rehabilitasyon gibi pek çok farklı destek sağlanabilmektedir. Üstelik bireylerin psikolojik açıdan da desteklenmesi gerektiği takdirde yine psikolojik destek de sağlanabilir.
Evde Sağlık Hizmetine Nasıl Başvurulur?
Evde sağlık hizmetlerinden yararlanmak isteyen vatandaşların öncelikli olarak müracaat bulunması gerekmektedir. Evde sağlık hizmetinin resmi telefon numarası olan 444 38 33 numaralı telefonun aranarak müracaatta bulunulması ya da dilekçe ile yine talebin iletilmesi mümkün olabilecektir. Vatandaşların kendisi adına yapabileceği bu başvurularda, evde sağlık hizmetine ihtiyacı olan kişiler adına da müracaat yapabilmesi söz konusudur. Bu bakımdan özellikle çekinen ya da talebini iletmekte zorluk yaşayan kişiler için başka kişiler tarafından sağlık hizmeti için müracaat yapılabilmektedir.
Sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek adına belirli kriterler getirilmiştir. Bu nedenle aşağıdaki kriterlerin sağlanması sağlık hizmetinin alınabilmesi adına önemlidir;
* Kimsesiz yaşlı, özürlü, felçli, yatağa bağımlı, hayatını başkalarına bağımlı olarak idame ettiren bakıma muhtaç bireylere,
* KOAH hastaları,
* Onkoloji hastaları
* Kas hastaları,
* Sinir hastalıkları,
* Hastanede sonrasında evde tedavi görmesi gerekenler,
* Hemşirelik hizmetlerine ihtiyaç duyanlar
Evde Sağlık Hizmetlerinde Neler Yapılır?
Evde sağlık hizmeti alan bir bireyin ilaçları da yine hizmeti veren doktor ya da uzman tarafından yazılmakta ve böylece normal bir doktora gider gibi ilaçlar temin edilebilmektedir. Evde yaşanılan bir sağlık sorunu için destek almak isteyen kişilerin acil olmayan durumlarda sağlık hizmetinden yararlanması mümkündür. Fakat aciliyeti bulunan ve özellikle kişinin hayati tehlike yaşaması halinde mutlaka Alo 112 üzerinden sağlık yardımı talebinde bulunulması gerekecektir.
Başvuru süreci ile birlikte kendiniz adına başlatabileceğiniz evde sağlık hizmetinde, bölgede hizmet veren personel sayısı, yoğunluk gibi durumlara bakılır ve buna göre bir planlama yapılarak sağlık hizmeti verilmeye başlanır.