Blockchain Teknolojisinin Günümüzdeki Yeri

Blockchain teknolojisi, alışılagelmiş düzene karşı olarak kurulan bir veri tabanı sistemidir. Internet üzerinden her türlü ağa ulaşmayı mümkün kılan blockchain, internet üzerinde en güvenli şekilde veri saklamayı sağlar. İlk etapta Bitcoin gibi para birimlerini yönetmek ve yönlendirmek amacı ile oluşturulan blockchain sistemi daha sonra ilgi çekerek birçok sistem üzerinde kullanılmaya başlanmıştır. Bitcoinin yani sıra Digicash ve e-gold gibi diğer birimler üzerinde de kullanılmaya başlanan blockchain, güvenli yapısı sayesinde birçok kripto para biriminin yönetiminde kullanılan bir uygulama haline gelmiştir. 

Blockchain Sisteminin Kullanıldığı Alanlar

Blockchain, ilk ortaya çıktığı zamanlarda gizli ve suç içerikli işlerde kullanılması amaçlanmıştır. Her türlü uyuşturucu ve para kaçırma işlemleri için kullanması amaçlanmış ve bu nedenle üstün güvenlik önlemleri ile donatılmıştır. Günümüzde hala hiç bir şekilde güvenlik açığı bulunmayan bu sistem Bitcoin gibi kripto para devleri için de kullanılmaya uygun görülerek kullanım alanını genişletmiştir. Sanal dünyada birçok farklı alanda kullanılmaya başlanan blockchain sistemi geleceğin de en önemli ve en güvenli uygulamaları arasında yer alır. 

Blockchainin Çalışma Sistemi Nasıldır?

Blockchain sistemi adından da çok kolay anlaşılabileceği gibi zincirleme bir sisteme sahiptir. Veri alanına depolanan bilgileri bir zincir şeklinde bir işleri ile ilişkilendirerek gruplar halinde saklar. Geçmişe yönelik olarak depolanan bilgileri sır gibi saklayan sistem değiştirmeye ve güncellemeye de izin vermeyecek kadar gizlilik içerir. Herhangi bir merkezi bulunmadığından dolayı sisteme müdahale etmek mümkün değildir. 

Para transferi amacı ile kullanılan blockchain de aracı kavramına yer verilmez. Dolayısı ile bu sistemde komisyon da yoktur. Direk hesaplar arasında gerçekleşen güvenli havale işlemleri ile birinci elden para gönderme işlemleri gerçekleştirilir. Yapılan işlemin gerçek olup olmadığı hakkında sistem üzerinde yapılacak kısa bir araştırma sonucunda eğer gerçekliği onaylanır ise bu işlem veriler arasında uygun hazneye yerleştirilerek geçmişe yönelik şekilde saklanır. 

Blockchain Sistemlerine Devletlerin Bakış Açısı 

Blockchain sistemleri yüzde yüz güvenlik ağına sahip olan sistemlerdir. Bu nedenle hiçbir şekilde güvenlik açığı bulundurmazlar. Herhangi bir merkezi bulunmayan blockchain sistemlerinin internet üzerinde sabit bir veri merkezi de bulunmaz. Bu nedenle tamamen gezici ortama yüklenen veriler anlık olarak takip edilemez ve kopyalanamaz. Devletler genel anlamda blockchain teknolojisine sıcak bakmazlar çünkü bu sistemde vergi yoktur. Gelecekte oldukça büyük bir alana sahip olacak blockchain sistemleri bugün de sahip olduğu birçok özellikten dolayı oldukça değer gören bir uygulamadır.

CEVAP VER
Lütfen yazınızı giriniz.
Lütfen adınızı buraya giriniz.